Főoldal
Intézmények
Gazdaság
Egészség
Vallás
Kultúra
Rendezvények
Sport
Szabadidő
Turizmus

Kultúra >> Tamás Menyhértné

Tamás Menyhértné hímzõ, a Népmûvészet Mestere cím tulajdonosa

Márta néni 1


Tamás Menyhértné Lavrik Márta a bukovinai Istensegíts községben született. Az erdélyi szálánvarrott hímzést 7-10 éves korában édesanyjától és nagymamájától tanulta el.
A 2. világháború végén családjával (férjével és három gyermekével) Magyarországra telepítették. Csátalján leltek új hazára.
Gyermekeinek tanítónõje figyelt fel a különleges öltéstechnikával készült gyönyörû hímzéseire.
Az 1963-ban megalakított és ma is mûködõ Székely Díszítõmûvészeti Szakkörnek alapító tagja.
A csátaljai templom belsejének díszítésére 14 db gyönyörû egyházi textíliát készített ajándékba. Az 1975-ben alakult Székely Népdalkörnek is alapító tagja.
Tamás Menyhértné egész életében kutatta a székely gyökereket, hagyományokat. A Községi Könyvtár épületében berendezett székely szoba alapjainak lerakója.
Nyugdíjba vonulása óta a mai napig a hagyományápolásnak, a székely díszítõmûvészetnek- és a népdaléneklésnek él. Közel harminc évvel ezelõtt az õ közremûködésével (családi házában) elevenítették fel elõször a bukovinai székely istensegítsi betlehemes játékot.
A felsorolt számos terület mellett munkásságára az erdélyi szálánvarrott kézimunkák készítése a fõ jellemzõ.
Tamás Menyhértné megszámlálhatatlan kiállításon vett részt munkáival, díjak, elismerõ oklevelek sorozata tanúskodik róla. Zsûrizett munkáinak száma jelentõs.
1989. október 10-én népi iparmûvész hímzõ címet kapott, 2005. augusztus 20-án pedig a Népmûvészet Mestere kitüntetést vehette át Bozóki András kulturális minisztertõl.

Márta néni 2Márta néni 3Márta néni 4
Márta néni 5Márta néni 6